Till senaste kommentaren

Vad ska jag göra om jag blir trakasserad på arbetet?

Hej,
Jag blir trakasserad av en kollega på jobbet, vad gör jag?

Hälsningar
Alexandra

Kommentarer

 • Hej!

  Vad tråkigt att höra, det där måste vara jobbigt och inget man ska behöva finna sig i.

  När det inte finns någon koppling till en diskrimineringsgrund så kallas trakasserier för kränkande särbehandling enligt Arbetsmiljölagen eller i värsta fall mobbning om det pågått under en längre tid - om man läser innantill.

  Det är viktigt att du meddelar arbetsgivaren om situationen snarast möjligt. Arbetsgivaren är skyldig att göra följande:
  1. Utreda omständigheterna
  2. Påtala för den som trakasserar att man inte accepterar trakasserier på arbetsplatsen
  3. Vidta de åtgärder som rimligen kan krävas för att förhindra trakasserierna.
  I övrigt ska det finnas rutiner i verksamheten kring hur kränkande särbehandling ska hanteras som de anställda känner till.

  Om du utsatts för kränkande särbehandling bör du omgående kontakta ett skyddsombud på arbetsplatsen och beskriva situationen. Prata ihop er om problemen samt vilka lösningar ni ser skulle kunna förhindra fortsatta trakasserier. Kalla sedan till ett möte med arbetsgivaren.

  Finns inte ett skyddsombud, kontakta en lokal facklig representant. Finns varken skyddsombud eller lokal facklig representant, hör av dig till Lärarförbundet Kontakt

  Lycka till och hoppas att allt kommer lösa sig till det bästa

  Vänliga hälsningar
  Miriam
 • Hej
  Hur gör man om det är chefen som trakasserar? Vem avgör om det är trakasserier?

  Hälsning Anna

  Anna
 • Hej Anna,

  Du behöver göra en anmälan till arbetsgivaren om dessa trakasserier. Eftersom det är din chef som trakasserar råder jag dig att kontakta chefens chef eller HR-avdelningen för att göra anmälan. Arbetsgivaren är skyldig att utreda när en sådan här anmälan kommer in. De kan inte bara säga att inga trakasserier har skett utan de måste utreda om så är fallet. Om de inte har kompetensen att utföra utredningen själva kan de ta in extern hjälp.

  Jag råder dig att ta kontakt med skyddsombudet på arbetsplatsen för att få hjälp med att göra en anmälan och se till att en utredning görs.

  Vänliga hälsningar
  Miriam
 • Jag upplever att jag blir utsatt för härskartekniker av en kollega. Har lyft detta men upplever då att jag utsätts för härskartekniker igen (dubbelbestraffning) och framförallt visar det sig genom uteslutning och undanhållande av information.
  Jessi
 • Hej Jessi,

  Vilken svår situation du verkar hamnat i på din arbetsplats.

  Har ni nått skyddsombud på arbetsplatsen som du kan ta stöd av?

  Om du är medlem i Lärarförbundet råder jag dig att höra av dig till Lärarförbundets lokalavdelning i den kommunen du arbetar kontakta din avdelning för mer stöd.

  Du kan även ringa till Lärarförbundet Kontakt för mer stöd och hjälp hur ni ska gå vidare just i ditt specifika ärende. Du når dom på via inloggningen 

  Hoppas det löser sig på bästa sätt.

  Ha en fin dag!
  Miriam

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.