Till senaste kommentaren

Kan man få ersättning vid förtroendeuppdrag?

Jag har förstått att det kommer ta väldigt mycket tid att vara förtroendevald. Vad är rimligt att få för ersättning för det jobb jag kommer göra?

Kommentarer

 • Hej Anneli!
  Tack för din fråga och ditt intresse för förtroendeuppdrag!

  Du som är fackligt förtroendevald har rätt till tjänstledighet med lön för fackligt arbete som avser den egna arbetsplatsen. Observera att det endast gäller om det finns kollektivavtal. Det regleras i lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.

  Med ett antal större arbetsgivare har Lärarförbundet kollektivavtal som schabloniserar en del av denna ledighet i termer av ett visst antal timmars ledighet per medlem eller antal heltidstjänstlediga med lön per ett visst antal medlemmar.

  Inom det kommunala avtalet finns det ett kollektivavtal som bidrar till regleringen.

  Som statligt anställd har du dessutom rätt till upp till tio dagars tjänstledighet med lön för fackliga förtroendeuppdrag som du väljs till, men som inte rör den egna arbetsplatsen.

  Inom privat sektor finns det Utvecklingsavtalet (relevant för bl.a. Friskoleavtalet) och exempelvis övergripande avtal om samverkan (KFO, ArbetsgivarAlliansen, m.fl.), som komplement till lagen.

  Kommunalt eller statligt förtroendeuppdrag
  Om du är kommunalt anställd och väljs till ett kommunalt förtroendeuppdrag eller annat uppdrag som är viktigt för arbetsgivaren, kan du ha rätt att få behålla en del av din lön om du inte får full ersättning för förlorad lön i ditt uppdrag.  Ina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.